Nálada v ekonomike eurozóny je najlepšia za takmer 6,5 roka

07.05.2014 Celý región

Berlín 7. mája (TASR) - Nálada v ekonomike eurozóny je podľa nemeckého ekonomického inštitútu Ifo najlepšia od konca roka 2007. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oživenie ekonomiky menovej únie by sa malo v najbližších mesiacoch zrýchliť, uviedol šéf mníchovského inštitútu Hans-Werner Sinn. Index ekonomickej klímy v eurozóne inštitútu Ifo sa v 2. štvrťroku zvýšil o 3,1 bodu na 123 bodov.

Inštitút zostavil index na základe prieskumu medzi 289 medzinárodnými expertmi. Ich hodnotenie aktuálnej situácie sa zlepšilo. Navyše vyhliadky pre najbližších 6 mesiacov zostávajú pozitívne.

Podľa Sinna naďalej vyčnieva Nemecko so svojou ekonomikou, ktorá je vo výbornej kondícii. "V Grécku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku nevidíme žiadne výraznejšie zlepšenie v súčasnej katastrofálnej situácie v ekonomike," dodal Sinn. Tieto krajiny naďalej bojujú s vysokou nezamestnanosťou, nadmernými rozpočtovými deficitmi a slabým dopytom. "Konjunkturálne očakávania napriek tomu signalizujú zlepšenie situácie v celej eurozóne v najbližších šiestich mesiacoch."
 

Vyberte región